Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Lisa Lagerlund

27 november 2015 08:11

Tänkte bara komma med lite tips till de som ska opereras. hoppas att ni vet om att ni kan få rullstol som hjälpmedel från arbetsterapin. jag är väldigt självständig så att maken skulle åka och handla utan mej går inte för sig,så kan man ju också komma ut lite mer bland folk utan att det blir för jobbigt, har själv lite problem med mina axlar så jag ska gå så lite som möjligt med kryckor efter den här andra operationen.

Pansen

29 januari 2016 14:52

Jag måste missat att svara så detta blivit liggande:-(
Men svara nu iaf så fler kan se ditt inlägg:-) Ja, mina erfarenheter och då räknar jag in alla andras berättelser jag fått tagit del av är att de gäller att ha bra koll själv på vad som finns för det är sällan man som patinet blir erbjuden en massa hjälpmedel och stöd...
Tack. Kram

 
Ingen bild

Lisa Lagerlund

14 november 2015 13:22

Hej! För två veckor sedan gjorde jag min andra I-fuse på S:t Görans och det känns redan bättre. Innan jag fick min första operation för ett år sedan hade jag sökt runt i vården för min värk och till slut hamnade jag på smärtmottagningen där fick jag reda på att det var si-lederna som värkte, gick där i nästan två år med kortisoninjektioner innan jag hittade S:t Göran på nätet, då krävde jag att få en remiss av min läkare dit, kom dit i april och fick första operationen i oktober de ansåg att jag var så rörlig att det inte fanns något tvivel om att jag behövde opereras.
Jag undrar om din nackvärk blev sämre efter steloperationen? Jag tycker att det har blivit sämre, har mycket knak och kras när jag rör på huvudet, jag kan inte ligga på magen och har svårt att titta uppåt.
Lisa

Pansen

16 november 2015 13:05

Hej. Jo min nacke är sämre efter stelop men jag kan inte säga att jag vet eller ens tror de hör ihop. Jag har ju en skada i nacken sedan 7 år tillbaka. Kanske kan det vara så att kroppshållning förändras men jag vet inte. Jag tror faktiskt inte att bäcken stelop försämrat nacken. Skulle det vara så kan jag ändå säga att jag inte ångrar min stelop för nu kan jag arbeta heltid och göra det mesta i livet som jag vill vilket jag inte kunde innan stelop😄 Lycka till med rehab. Kämpa lagom och vila även mkt för läkningen är viktig. Kram

 
Ingen bild

Lisa Lagerlund

11 november 2015 18:34

Jag opererade min andra sida för 2 veckor sedan,jag undrar om du har några begränsningar i ditt rörelsemönster.

Pansen

12 november 2015 10:54

Nej svarar längre sedan;)

 
Ingen bild

Charlotte

29 juli 2015 21:05

Hej!
Jag ska operera bäckenleden i höst efter många år av smärta. Jag undrar över dina nacksmärtor. Är de relaterade till problemet med bäckenet eller något helt annat? Jag har stora problem med nacksmärta på höger sida. Känns som nackspärr och gör ont, värst på morgonen. Har varit till flera läkare utan att få hjälp. De fokuserar bara på bäckenleden där det syns att jag har artros. Men nacken är minst lika smärtsam. Har dina smärtor något samband? Hur länge tog det innan det kändes bättre efter steloperationen? Mycket tacksam för svar. Hälsningar Charlotte

Pansen

6 augusti 2015 11:31

Hej Charlotte.
Jag är överrörlig och har en bindvävssjukdom-Ehlers-Danlos det gör att mina skador blir "värre" särskilt om ledband töjs ut eftersom de redan är så överansträngda av att "hålla tbx" mina leder som är överrörliga och vill gå ur led. Jag skadade nacken vid en ridolycka 2008.

Det är möjligt att nacken blivit sämre av steloperationen eller inte, de kan ingen veta. Min kroppshållning har nog ändrats iom med stelop och nacke och bäcken hör ihop i allra högsta grad.Men skadan i nacken och problem hade jag långt innan stelop. Jag skulle lätt göra om stelop vilken dag som helst även om min nacke besvärar mig enormt.

Iom med sjukdomen har jag längre läkningstid det sades 1,5 år. Men sedan var jag ju i mkt dåligt skick när stelop gjordes samt att jag hade haft smärtor och problem i 16 år, så det tror jag påverkar hur fort man återhämtar sig. Men första halvåret tror jag inte att jag kände så jättestora skillnader, men ändå kände jag bättring och att det sakta gick åt rätt håll. Äntligen kunde jag göra rehabövningar som gav resultat:-)
Lycka till.
Kramar Pansen

 
Ingen bild

Ulrika

13 juli 2015 10:45

Hej!
Har precis hittat din blogg och inte hunnit läsa igenom allt än. Jag är överrörlig och har haft ont i kroppen sen jag var väldigt liten. Fått en mängd diagnoser och blivit av med lika många beroende på vilken doktor jag träffat. Jag har ont i hela kroppen men det största och värsta problemet är mina SI-leder, de har jag haft väldigt on av sedan -93. Får kortisoninjektioner under röntgen, men under perioder får jag det 4 ggr per år sen får jag en ny läkare som hysteriskt skriker att så ofta kan man inte få kortisoninjektioner och då får jag 1 gång om året. 2 sjukgymnaster har de senaste åren sagt att de tror att jag hag EDS, den reumatolog jag träffade drog lite i min hud på armen och sa att den inte var seg nog och sen var det färdig diskuterat. Jag har själv funderat på steloperation då jag har så fruktansvärt ont pga SI-lederna men det svaret jag fått är att när man är överrörlig så flyttar sig problemet längre upp, ovanför den delen som är stelopererad. Är det något du hört nåt om? Jag fick kortisoninjektioner 28 april och nu kan jag knappt andas pga smärtorna - inte så rolig semester för mina barn som jag är ensamstående med......

Pansen

14 juli 2015 11:23

Hej kära du. Förstår verkligen vilket helvete du upplever! Men jag är övertygad om att du kan få det bättre, med rätt diagnoser så du kan hitta saker och hjälpmedel som lindrar.

Många med EDS överrörlighetstypen har inte töjbar hud, men det vet bara experterna och de är tyvärr få. Jag och "min släkt" har inte töjbar hud men däremot mjuk hud. Vi har alla överrörlighetstypen och uppfyller övriga "symtom" på EDS. Du kan kanske hitta info om det på nätet.

Jag tycker du ska be om en remiss till St Göran eller Sturesson i Ängelholm och låta experterna får uttala sig om en operation kan hjälpa dig eller ej, inte andra som troligtvis har för dålig spec kunskap!

JAg håller alla mina tummar för dig att du ska få det bättre. Skriv gärna igen och berätta hur du tänker eller om du har frågor osv.
Jättekram
PAnsen

 
Ingen bild

Anna

18 februari 2015 15:09

Hej!
Jag tänkte bara kommentera Annas inlägg från den 2:a jan.
Det är fullt möjligt att bedöva ledband och strukturer kring bäckenet för att utesluta eller komma fram till varifrån smärtan kommer ifrån. Det behöver inte nödvändigtvis vara leden som orsakar smärtan. Det kan också vara så att någon struktur är svullen och irriterad och trycker mot någon annan struktur och skapar en slags sekundär smärta. Det kan även vara ärrvävnad efter operationen som gör ont. Försök att hitta en sjukgymnast, smärtläkare eller liknande som med rätt sorts frågor och undersökningar kan komma fram till vilken sorts smärta det rör sig om. Först när man vet vad som smärtar så är det möjligt att diskutera vilken behandling som kan tänkas vara aktuell.

Personligen upplever jag att beroende på vilka strukturer smärtan sitter i så känns den olika. Exempelvis så tycker jag muskelsmärta muskelinflammation känns som brännande smärta. Nervsmärta som mer ihållande konstant smärta som till exempel en spik i ryggen. Ärrvävnad/ neurovaskulär smärta upplever jag som extremt smärtande klåda. Ischias som en smärtande blixt.
Ang. knän.. Det är jättesvårt att säga rakt av, men även här kan det finnas andra förklaringar än degeneration i själva knät. Det kan bero på att fötterna är snedställda och behöver extra stöd ex. Har du varit hos en ortopedtekniker ang. fötterna?
Jag lät en naprapat, sjukgymnast och ortopedtekniker undersöka fötterna i förhållande till höfter och bäcken. Det visade sig att jag hade insjunkna fotvalv och lite annat. Efter att jag fick en specialgjutna sulor blev rotationen i höftleden rätt, vilket innebar att jag inte längre hade ont på samma sätt i höfter, fötter och knän.
Rent erfarenhetsmässigt så har jag själv fått bäst hjälp hos personer som arbetar med elitidrottare. Hoppas det kanske finns något som kan hjälpa dig. /Anna

Pansen

14 juli 2015 11:17

JAg hittade detta gamla inlägg och det ser ut som jag missat att publicera det så bäst att göra igen;-) Kram

 
Ingen bild

Pellsing

8 juli 2015 00:47

Hej

Jag ska stel operera vänster SI-leden med iF-use metoden på St Görans sjukhus.
Vet du någon annan som opererats på St Görans sjukhus och hur det gått för dom och om resultatet blivit lika bra som för dig.
Kan man tappa känseln i underlivet och få bestående men?
Har du några tips på bra smärtmediciner som du har tagit som har hjälpt när smärtan varit som värst.
Jag försöker träna i bassäng är det något som du kan rekommendera. Verkar vara det som fungerar för mig bäst.
Undrar också om du efter steloperationen ka leva et normalt liv, umgås med vänner, äta middagar, kunna resa utomlands och hur lång tid det tar innan man kan göra vardagliga saker.
Fyller 50 år nästa sommar och drömmer om att få resa med min familj utomlands och fira. Har inte kunnat resa eller umgås med vänner på 2 år pga av smärta.
Tack för dina svar som betyder mycket för mig, får kortfattad information av läkarna.

Ha det bra och lycka till
Pellsing

Pansen

14 juli 2015 11:16

Vet inte om ngn läsare op på St Göran, men det är ju samma metod som jag gjort och den har många lyckliga patienter nu. Jag är absolut en av dem:-)

Morfin var den smärtmedicin som hjälpte mig allra bäst och gav mig bättre livkvalitet.

Jag lever ett normalt liv, kan dansa, gå 7 km utan problem får inte ont i bäcken efter utan mer träningsvärk i ländryggen men det är inte närheten av de smärtor jag upplevde med "trasigt" bäcken! Jag kan springa korta bitar kanske längre om jag inte hade stora problem med mina knän;-)
Jag har fått livet tillbaka, behöver aldrig numera analysera om jag kan göra det eller det med tanke på mitt bäcken. (dock har ju svåra problem med min nacke/skuldror)

Önskar dig alla lycka till! Jag skulle göra om operationen i morgon direkt utan att tveka om det nu skulle behövas. Men läkningstiden var lång riktig effekt av bättre bäcken kände jag efter 1,5 år. Viktigt att ha det med sig att läkningstiden kan ta låååång tid och det gäller att rehabträna.

Kramar i massor välkommen att mejla igen om du vill.
PAnsen

 
Ingen bild

Anna

2 januari 2015 13:15

Hej!
Jag är stelopererad i ryggen i maj-13. Under sommaren började det smyga sig på smärtor igen och nu gör det vidrigt ont. Sjukgymnasten misstänker bäckenleden. När du hade ont, fick du ont under hälarna liknande hälsporre och ont i knäna? Jag har läst en annan blogg där det fanns bild på olika smärtor vid smärtor i SI- leden. Jag har ont på bägge sidor i ryggen och det går ner i mina ben. Innan stelop hade jag bara ont i högersidan på ryggen och ner i benet. Har gjort en datortomografi och
Inväntar svar.
Det är tungt nu eftersom jag inte vill göra någon mer op och var glad när jag blev smärtfri efter stelop.
Anna

Pansen

7 januari 2015 10:07

Så tråkigt att operationen inte tog bort alla dina smärtor:-( Förstår att det är tungt.

Först vill jag bara säga att tyvärr kan det vara så att att MR (datortomografin) inte heller kommer att påvisa några fel, allt syns inte på MR. Sedan finns den viktiga aspekten som "drabbade" mig. Mitt sjukhus meddelade att MR på bäcken och höfter var utan anmärkningar, allt normalt. Men när sedan en specialist på bäcken granskade bilderna kunde han genast se förändringar och jag fick komma till honom för bedömning och fler tester. Detta ledde sedan fram till mina steloperationer.

Har du lyckats bra med rehabilitering efter ryggoperationen? En tanke som slår upp är väl att om rehab inte gått bra så att du fortfarande saknar muskler osv kan det ju leda till nya smärtor. Eller så är det som du säger....bäckenlederna. Kan det vara så att du hela tiden haft problem från bäcken för det ger ju också ryggsmärtor och ut i benen? Kan det kanske vara så att läkarna inte hade kunskap om bäckenproblem och istället "gissade" att en stelop av ryggen skulle hjälpa?

Du skulle hur som helst behöva en kunnig läkare eller sjukgymnast på bäckenproblem! Tyvärr är det inte enkelt för det finns fler som inte har kunskap än som har...Jag vet inte vart du bor heller...Det finns många tester att göra för att veta om det är bäckensmärta eller ej. Se till att bli remitterad till någon specialist. Bor du i närheten av Skåne finns ju Bengt Sturesson vid Ängelholms sjukhus (han är opererat mig), i Stockholm finns en del kunniga samt en (min) sjukgymnast i Sundsvall (Thomas Torstensson) som numera även doktorerat om bäckensmärtor....Men får jag veta mer kanske jag kan lotsa dig vidare....

Under hälarna hade jag nog inte ont från mitt bäcken och tyvärr har mina kassa knän värkt till och från sedan 10-års åldern så där är jag heller inge bra att jämföra med. Kanske någon annan läsare känner igen sig?

Kämpa på önskar jag kunde skicka en massa styrka och kärlek till dig. Men som sagt, hör gärna av dig igen med mer info.
Kram Pansen

 
saraemma

saraemma

20 november 2014 09:59

Hej igen! Måste fråga lite igen, om inte du kan svara kanske nån annan läser här och vet lite?
Jag stelopererade ju ländryggen i jan -14 men har bara blivit sämre. Har gjort ny MR av ländrygg som bara såg bra ut. I tisdags var jag hos min ortoped igen och han kan/vill inte hjälpa mig mer :( Han verkar inte tro på eller inte kunna nåt om bäcken. Nu känner jag att det är dags att söka mig vidare själv! Men vart? Det är där jag behöver hjälp! Bor mitt emellan Stockholm och Ängelholm som jag har förstått är alternativen som finns. Är det bara steloperation som kan hjälpa eller finns det andra metoder att prova först? Förutom träning som inte hjälper... Läste om sklerosering men det verkar ovanligt i sverige. Tips mottages tacksamt!

http://ryggresan.bloggplatsen.se

Pansen

15 december 2014 12:42

Jag tycker du ska be om remiss till ortoped o sedan genom denne få specialistremiss till Bengt Sturesson Ängelholm sjukhus så får han ge dig en bedömning. Här på bloggen kan du söka på brev inför ortopedbesök.

 
Ingen bild

Anna-Karin

18 november 2014 20:47

Hej igen!
Enkelt uttryckt så kan man säga att jag enbart har "fått" behandlingar för ärrvävnad och skador i mjukdelar.
De behandlingar utöver träning mm. jag har testat är: Akupunktur, radio frequency (bränt bort nervskada i en disk), proloterapi och medicinsk laser för snabbare läkning i ytliga strukturer.
Tyvärr, tyvärr så finns inget av detta inom landstingen vad jag vet. Jag har i stället vänt mig till läkare och naprapater som arbetat med elitidrottare i Göteborg och Stockholm. När jag var som sämst satt jag i rullstol och kunde inte gå. Man såg då för 10 år sedan inga nervskador, så jag bara "bestämde mig" för att jag skulle klara att gå. Jag kontaktade en naprapat som tränat friidrottslandslaget och sade att "du måste få mig att gå". Det var vidrigt att träna så hårt, men det gick. Det viktigaste är att hitta någon som är duktig på skador och kan träna en person "på gränsen" utan att orsaka fler skador.
Ischias, nervskador och diskskador åtgärdades genom att helt enkelt "bränna bort" nerver med radiovågor. Nervskador kan ses med ultraljud, men det är inte så många läkare som är duktiga på det i landet. Jag vet att det forskas på det i Umeå. Diskar kan man "provtrycka" för att undersöka om de är skadade. Allt syns inte på röntgen.
Jag köpte faktiskt själv en kliniklaser 940 nm för att behandla mig själv. Jag gick några gånger hos en sjukgymnast, läste in mig väldigt mycket och köpte sedan en själv. Laserbehandlingen ökar läkningen i ytliga mjukdelar. Jag kan ha en stor synbar svullnad i ländryggen som jag kan laserbehandla och få ner både svullnad och inflammation inom 20 min. Man kan även minska muskelspänning med hjälp av en EMS-aparat. (En häftigare variant av TENS.) En sådan har jag också införskaffat själv. Det tar för mkt energi och kostar för mkt att åka fram och tillbaka till naprapater år ut och år in. Jag har läst in mig och sedan haft som strategi att försöka köra all rehab själv som träning, laserterapi och EMS.

Allt detta har hjälpt, men jag är fortfarande väldigt dålig och bäckeninstabiliteten är boven bakom alla diskkraschar, ischias, nervskador och muskelinflammationer. Jag tror tyvärr att en operation av bäckenet är det enda som kommer hjälpa. Mitt problem är att jag "ser för frisk ut". Jag är ung, smal och har ganska hög smärttröskel. Väldigt väldigt få fattar hur dålig jag är och hur ont jag har. Å andra sidan vill ingen inom landstingen ta emot mig eftersom jag bedöms vara för dålig och att de inte kan göra något. /Anna

Pansen

15 december 2014 12:37

Tack så mycket för ditt svar det kan hjälpa många få mer kunskap:)

Presentation

Ont i ryggen, ljumske, höft eller bäcken? Då tror jag du kommer känna igen dig här!? Efter många år av smärta fick jag äntligen steloperation av mina SI-leder!

Fråga mig

39 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ steloperation med Blogkeen
Följ steloperation med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se